Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 2 - 2003

prof. dr. Borut Dobovišek, univ. dipl. inž. gradb.

ZNANJE SE PRENAVLJA, INOVATIVNOST, KREATIVNOST IN RAZUMEVANJE SO PRAVA POPOTNICA ZA PRAKSO

UDK: 378.147:[624.04+72]

Članek dopoljnjuje in komentira opis poučevanja statike na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, opisan v [Kilar, 2002], Hkrati predstavlja računalniški program za animacijo delovanja konstrukcij kot dobro orodje, pripravno za posredovanje razumevanja o delovanju konstrukcij v šoli in v praksi.

Članek dopoljnjuje in komentira opis poučevanja statike na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, opisan v [Kilar, 2002]. Hkrati predstavlja računalniški program za animacijo delovanja konstrukcij kot dobro orodje, pripravno za posredovanje razumevanja o delovanju konstrukcij v šoli in v praksi.

KNOWLEDGE CHANGES, INVENTIVITY, CREATIVITY AND UNDERSTANDING ARE THE TRUE VIATICUM FOR THE PRAXIS

The paper provides some additional information and comments on the description, given in the paper [Kilar, 2002], of how the subject of statics has been taught at the Faculty of Architecture of the University of Ljubljana. At the same time, it introduces a computer program which brings alive the behaviour of structures, as a useful tool for the transfer of understanding of how structures work, both in teaching and in practice.