Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 3-6 - 1991

Maksimilijan Pivk, dipl. inž., nadzorni inženir

VIADUKT MOSTE

UDK: 624.21:625.745.1

Na odseku avtoceste od Hrušice do Vrbe je najzahtevnejši objekt viadukt preko Save. Viadukt je dolg 452,50 m, širok 20,90 m, največja višina od dna temeljev do vozišča pa je 71 m. Viadukt gradimo po sistemu proste konzolne gradnje v celotni širini, kar se pri nas izvaja prvič. Zaradi kratkega roka gradimo istočasno na dveh vmesnih podporah z dvema garniturama premičnih opažev.

VIADUCT MOSTE

The most demanding structure on the section of the motorway from Hrušica to Vrba is the viaduct over the river Sava. The viaduct is 452,50 m long, 20,00 m wide, maximum height from the foundation footing and up to the pavement is 71 m. The viaduct is being constructed according to the system of free cantilever construction in its total width, what is performed in our country for the first time. Due to short construction period we are constructing simultaneously on two intermediate substructures with two sets of movable formworks.