Objavljeno v: Gradbeni vestnik – 9-11 – 1990

izr. prof. dr. Janez Duhovnik, dipl. gradb. inž.

RAČUNALNIŠKO PROJEKTIRANJE IN GRADNJA ARMIRANOBETONSKIH KONSTRUKCIJ

UDK: 624.012.45:519.68

Članek opisuje delo in rezultate skupine raziskovalcev na Inštitutu za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo na FAGG v Ljubljani, ki se je v preteklih desetih letih ukvarjala z razvojem programske opreme za projektiranje in gradnjo armiranobetonskih konstrukcij. Opisana je programska oprema za projektiranje in izdelavo armature, projektiranje montažnih betonskih konstrukcij, projektiranje opažnih konstrukcij in geometrijsko modeliranje stavb. Prikazana je uporabnost sodobnih računalniških tehnologij na tem področju.

COMPUTER AIDED DESIGN AND CONSTRUCTION OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES

The paper describes the work and the results of a research group on the Institute of structural and earthquake engineering at the Faculty of architecture, civil engineering and geodesy in Ljubljana. Last ten years, the research group has been involved in the development of software for design and manufacture of reinforcement, design of prefabricated concrete structures, design of formworks, geometrical modelling of buildings as well as in the research of the applicability of modern computer technologies in these fields.