Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 9,10 - 1995

PRAKTIČNE MOŽNOSTI ZA OMEJEVANJE VIHANJA BETONSKIH TLAKOV

UDK: 625.84:620.19

POVZETE K ........—...... ^
Dvigovanje robov in posebej še vogalov polj finalnih betonskih tlakov je vsakodnevni problem, ki v neugodnih okoliščinah pripelje tudi do relativno hitrih poškodb stikov na transportnih poteh. Znan je poglavitni razlog za vihanje, to je neenakomerno izsuševanje (in s tem krčenje) betona: izrazito na površini, skoraj nič na spodnji površini tlaka. Pojav je izrazito poudarjen, če betonska plošča tlaka leži na tesni podlagi.
Članek povzema rezultate laboratorijske preiskave 67 betonskih plošč (dolžine 300 cm, širine 33 cm, debeline med 3 in 16cm). Več kot šest mesecev smo paralelno opazovali vihanje vseh plošč (v enakih pogojih, podobnih pogojem v skladiščni hali). Tako smo lahko analizirali vplive betonske sestave in učinke različnih dodatnih ukrepov na vihanje betonskega tlaka.
Na podlagi pridobljenih rezultatov so povzeta praktična navodila za ciljano načrtovanje in izvedbo betonskih tlakov in estrihov s kontroliranim vihanjem robov in vogalov.

PRACTICAL POSSIBILITIES FOR LIMITATION OF CURLING OF CONCRETE - PAVEMENT - PLATE EDGES

POVZETE K ........—...... ^

The paper gives a brief report about our laboratory observation of the development of curling of concrete test plates (ground-plan dimensions: 300x33 cm) in the first six months after their casting. The test plates of various thickness (from 3 up to 16cm) have been made of various concrete compositions and with various prospective measures to reduce curling, such as additional loading along the edges, different curing procedures, mesh reinforcement or vacuum dewatering. The conclusive commentary of the paper gives directions concerning the effectiveness of the applied methods.