Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 4-6 - 1995

Matjaž Godec, dipl. inž. gradb.
Mag. Renato Vidrih, dipl. inž. geol.

POTRESNA OGROŽENOST CENTRA LJUBLJANE

UDK: 699.841(497.12)

POVZETE K ■ ^
Potresna ogroženost nam kaže pričakovane potresne izgube v določenem času na določenem prostoru. Izdelana je na podlagi karte potresne mikrorajonizacije in podatkov o potresni ranljivosti objektov v mestu Ljubljani. Rezultate smo uporabili na območju nekdanje občine Ljubljana Center, kjer so bili zbrani potrebni podatki o objektih in uporabnikih.
V scenariju ocene potresne ogroženosti smo predpostavili nastanek potresa v večernih urah, ko so stanovalci večinoma doma, poslovni prostori pa so v glavnem prazni.

THE SEISMIC HAZARD IN THE LJUBLJANA CENTER DISTRICT

POVZETE K ■ ^

The article gives a seismic hazard analysis for the Ljubljana Center district. On the basis of the seismic hazard map, an assessment of expected seismic damage, i. e. seismic hazard has been made.

Because of the limited availability of information, only local residents are considered as endangered, which suits the circumstances of an earthquake taking place at night. Of course, quite another situation is also possible since in the course of daily migration the number of people in Ljubljana Center increases by 100% compared to the situation at night.