Objavljeno v: Gradbeni vestnik - 7,8 - 1990

profesor Sergej Bubnov

NEKAJ NAUKOV ZADNJIH POTRESOV

UDK: 624.131.55

Nezanesljivost seizmoloških podatkov (Tangshan, Armenija). Pomembnost vpliva lokalne geološke strukture tal na velikost seizmičnih obremenitev zaradi resonance, tudi pri veliki oddaljenosti od epicentra (Mexico). Neprimernost montažnih prefabriciranih sistemov, zlasti montažnih skeletov, zasnovanih na varjenju elementov (Armenija). Jedrski objekti v seizmičnih območjih (JE Krško). Pomen pripravljenosti na potres (Armenija, San Francisco).

SOME LESSONS FROM THE RECENT EARTHQUAKES

Uncertainty of seismological data (Tangshan, Armenia). Influence of the local geological site conditions on the seismic actions, because of the resonance phenomenon, even at the great distance of the epicenter (Mexico). Prefabricated structures, based on the welding of elements, namely frame systems, are not reliable (Armenia). Importance of the earthquake preparedness (Armenia, San Francisco). Nuclear power plants in the seismic prove areas (N. P. P. Krško).